27 Квітня, 2025
2 рецепти підживлень від фітофтори та для великого врожаю томатів.

2 рецепти підживлень від фітофтори та для великого врожаю томатів.

Мої помідори люблять ці підживлення, вони стають цукристими, м’ясистими та солодкими. І я теж люблю їх підживлювати такими ефективними засобами, бо це не потребує великих витрат. І підживлюю, і заощаджую.

У магазинах на хімічні препарати не дивлюся. Обробляю свої рослини та забуваю про проблеми з пасльоновими культурами. До того ж після обприскування плоди можна відразу вживати в їжу. Хіба це не диво?

Вже кілька років використовую те саме добриво і забув, що таке фітофтора.

Причини розвитку фітофтори
Фітофтора – грибкове захворювання, яке вражає усі пасльонові культури. На її розвиток впливають такі фактори, як:

Недотримання сівозміни;
Занадто щільна посадка рослин;
Пізне видалення листя та пасинків;
Надлишковий полив.
Захворювання проявляється зміною кольору листя. Уражені стебла та плоди покриваються темними плямами.

Підживлення №1 для томатів.

Молоко та йод – захист від фітофтори. Одне з моїх улюблених підживлень, яке потрібно застосовувати грамотно. Йод чудово захищає рослини від хвороб. Фунгіцид не викликає звикання, тому його можна використовувати постійно. Це дуже зручно на відміну від сучасних хімічних фунгіцидів.

Увага! Вказую абсолютно безпечне дозування йоду. Коренева система добре засвоює ці елементи. Після обробки не буває опіків листя. Препарат безпечний для комах, ґрунту та людей. Листя практично не вбирає його.

Молоко з йодом – ідеальний засіб для профілактики фітофтори. Важливо проводити обробку до того, як грибок проросте у кущики. Якщо час втрачено, розчин допоможе стримати поширення інфекції, не давши їй перекинутися на здорові рослини. Однак він не вилікує вже уражені фітофторою кущі.

Для підвищення ефективності рекомендую спочатку змішати молоко з йодом, потім розвести водою до необхідної норми. В іншому випадку йод випарується. Змішування двох компонентів утворює хелат – йод взаємодіє із білком молока.

Після обробки на листі утворюється тонка плівка, яка не дозволить спорам гриба проникнути всередину тканин рослин і запобігатиме їх проростанню.

Ретельно обприскую рослини, не пропускаючи ні міліметра. Особливу увагу приділяю тильній стороні листа.

Зазвичай готую 10 літрів розчину, цього об’єму вистачає на обробку площі 3х6 м. Не шкодую препарату, рясно змочую рослини так, що навіть стікає засіб з листя.

Увага! Не використовую прилипача, тому що молоко і так добре прилипає до листя. Вода випаровується, а плівка залишається.

Ось моє дозування:

Йод – 40 крапель (якщо немає піпетки, можна відміряти шприцем – 2 мл);
Вода – 9 літрів;
Молоко – 1 л.
Виливаю молоко в ємність, додаю 40 крапель йоду та перемішую. Потім розводжу вказаним об’ємом води. Розчин використовую одразу, не зберігаю. Після процедури промиваю обприскувач.

Кратність обробки – 1 раз на 14 днів. Чергове підживлення між собою. Про друге розповім трохи пізніше. Цим же чудо-добривом підгодовую огірки, баклажани та перець.

Підживлення №2.
В основі – молочна сироватка. Купую ряжанку або кефір та відправляю до морозильної камери. Після замерзання відціджую. Сир використовую для приготування страв, а сироватку – для підживлення овочів.

Не варто купувати добрива із мікроелементами! Молочна сироватка містить усі необхідні речовини для культур. Коренева система добре засвоює всі компоненти.

На замітку! Якщо у мене багато сироватки, обприскую всі культури, а не лише помідори. Урожай завжди тішить.

Отже, рецепт:

Вода – 1 л;
Сироватка молочна, проціджена через щільну тканину – 100 мл.
Під час обприскування не пропускаю жодної частинки. Кратність обробки – 1 раз на 14 днів. Чергою з молочно-йодним підживленням.

Повірте, мої підживлення повністю ефективні. Вони дають найкращий результат при постійному використанні

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *