У той час як прилавки садівницьких магазинів ломляться від усіляких добрив та стимуляторів росту, багато дачників продовжують охоче користуватися народними рецептами.
Звертаються садівники до народних засобів у різних ситуаціях. Велику популярність набув у дачному середовищі такий інгредієнт, як лушпиння цибулі
За ним визнано чимало цінних властивостей. Досвідчені дачники стверджують, лушпиння цибулі здатне творити дива на дачній ділянці.
Воно насичене аскорбіновою кислотою, рутином, флавоноїдами, кверцетином, каротиноїдами. Каротину в жовтому лушпинні майже стільки ж, як у моркві чи гарбузі.
Щоб цибулиння виділило корисні речовини, знадобиться приготувати настій, але вода з цим завданням справляється погано. Горілка чи спирт – інша справа.
Спиртовий розчин найкраще видобуває із шкірки цибулі всю користь.
Готуємо його так: наповнюємо півлітрову банку лушпинням цибулі жовтого кольору до верху, ставимо в тепло на 10 днів. Отриманий настій забираємо в холодильник, навіть не проціджуючи. Зберігати у такому вигляді його можна довго – до півроку.
Екстракт цибулиння допомагає насінню швидше сходити.
Цей засіб покращує смак перців, помідорів, огірків, роблячи їх солодшими.
Настій підвищує у плодах концентрацію корисних елементів.
Цибулевий екстракт оберігає рослини від нападок попелиці та павутинного кліща, попереджає розмноження бактерій та зараження грибковими інфекціями.
Щоб проростити насіння, використовуємо наступний розчин: на склянку води велика ложка екстракту. Насіння треба замочити на добу, можна навіть залишити там, поки не проклюнуться паростки.
Екстрактом можна поливати рослини або обприскувати, використовувати його для дощування. Робимо концентрат на 10 л води 50 г екстракту