9 Травня, 2025
Усього 2 інгредієнти. Полуниця у власному соку на зиму

Усього 2 інгредієнти. Полуниця у власному соку на зиму

Сьогодні я хочу поділитися з вами ще одним способом зберегти полуницю практично у її натуральному вигляді. При цьому способі консервації ягоди залишаються цілими, щільними та зберігають свій смак, колір та аромат. Крім того, кількість цукру в такому рецепті є мінімальною.

Покроковий рецепт приготування страви:
Для початку у мене є 4 кг вже вимитої і на рушнику просушеної полуниці. Ягоди повинні бути цілими, щільними, непошкодженими і не дуже великими.

Спочатку плодоніжки зрізаємо і складаємо ягоди в миску велику, каструлю або емальований таз, пересипаючи їх цукром. Розрахунок наступний: 250-300 г цукру на 1 кг ягід. Таким чином, для 4 кг полуниці я застосовую 1,2 кг цукру. Посуд для цього процесу має бути об’ємом не менше 6 літрів.

Залишаємо полуницю на кухонному столі на 8-12 годин, щоб вона сік пустила. Зазвичай я залишаю на ніч. Якщо на вулиці дуже жарко, краще миску з полуницею прибрати у прохолодне місце.

Наступного дня полуниця має пустити багато соку. Води я не додаю зовсім.

Тепер розкладаємо ягоди по чистих баночках. Стерилізувати банки заздалегідь не обов’язково, досить ретельно вимити їх.

Полуницю викладаємо в банки без соку, заповнюючи їх до плічок. Для 4 кг полуниці знадобиться 8-9 півлітрових банок. Цукор, який на дні миски залишився, перемішуємо із полуничним соком до повного розчинення і потім заливаємо ягоди цим сиропом.

Заповнюємо сиропом банки, залишаючи пару см до краю. Ставимо в каструлю банки, на дно якої укладаємо рушник, щоб банки дна не торкалися.

Накриваємо кришками банки і ставимо на плиту. Заливаємо воду кімнатної температури в каструлю або трохи теплу, щоб не лопнули банки від перепаду температури. Рівень води в каструлі повинен бути на 2-3 см нижче за шийку банок, щоб вода не потрапляла всередину при кипінні.

Доводимо каструлю до кипіння, зменшуємо нагрівання та стерилізуємо банки: півлітрові – 10 хвилин, 0,7 літрові – 12-13 хвилин, літрові – 15 хвилин. Потім знімаємо з плити каструлю, акуратно банки дістаємо та закатуємо їх.

Перевертаємо догори дном банки для додаткової стерилізації кришок і даємо їм повністю охолонути при кімнатній температурі. Таку заготівлю можна зберігати у льоху або у коморі у квартирі.

Якщо ви не любите занадто густе та солодке варення, то цей рецепт вам точно зайде. В міру солодка, ароматна, щільна полуниця в легкому сиропі ідеально підійде для подачі до оладок, млинців, морозива, сиру, сирних запіканок, десертів, каш або просто до чаю. Готуйте із задоволенням! Смачного!

Ось що нам знадобиться:
1 кг полуниці
250-300 г цукру

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *