Навіть у період збирання врожаю перед дачниками стоїть питання: як захистити плоди від можливих захворювань, зокрема фітофтори, та продовжити термін їх зберігання?
Якщо ви виявили на рослинах ознаки фітофторозу, а на кущах залишилося ще багато зелених плодів, впадати у відчай не варто.
По-перше, огляньте помідори: якщо вони мають здоровий вигляд, на них відсутні видимі ушкодження, перед тим як відправити помідори на дозарювання, їх слід знезаразити.
Для цього можна вимити плоди гарячою водою або обробити мильним розчином.
По-друге: перед закладкою на зберігання вже вимиті плоди не завадить обробити препаратами, у складі яких є сінна паличка – для цього знадобиться розчин, приготований у співвідношенні 1 до 100.
Зануріть помідори в підготовлений засіб, висушіть і можете починати чекати, коли вони почервоніють.
У тому ж випадку, якщо на етапі зривання ще зелених томатів з гілок фітофтора вже завдала непоправної шкоди, такі плоди краще використовувати для салату або законсервувати.
У подібних ситуаціях існує дуже велика ймовірність того, що всі помідори глибоко заражені хвороботворними спорами, тому вони точно зіпсуються в процесі дозарювання