Консервована кукурудза – чудове доповнення до салатів та інших страв. І заготовити її в домашніх умовах не так вже й складно, головне вчасно зібрати качани, коли насіння вже почало твердіти, але його ще легко розкусити.
Перевіряється готовність зерен просто: натисніть не зернятко нігтем. Ідеальна зрілість для консервації, коли ніготь входить у м’якоть легко, але при цьому сік не виділяється.
Заготівля повністю
Для цього рецепту зерна не відокремлюються від качана. Проте приготування відбувається у кілька етапів.
Етап 1. Приготувати маринад із 2 літрів води, 2 літрів яблучного оцту (6%), солі та цукру, взятих по 2 ст.л. Щоб качани мали пряний присмак, в маринад слід додати 4 лаврові листи, 4 палички кориці і 6 бутонів гвоздики.
У маринад треба укласти очищені качани і варити приблизно півгодини, поки вони не стануть м’якими. Після цього каструлю залишити у прохолодному місці на 12 годин.
Етап 2. Через 12 годин потрібно повторити процедуру – злити маринад, закип’ятити і покласти в нього качани. Проварити 20 хвилин і знову прибрати на 12 годин.
Етап 3. Знову проварити та залишити на 12 годин.
Етап 4. Розкласти качани по банках, залити киплячим маринадом, додати трохи розжареної олії (нерафінованої) і закатати.
Банки та кришки повинні бути стерильними. Кукурудзу краще вибирати цукрових сортів, вона буде смачнішою. Можна заготовляти і кормову, але в цьому випадку важливо зібрати качани вчасно, поки вони не стали твердими. Цукрова кукурудза ніжніша, тому навіть якщо вона переросла, не страшно.
Класичний спосіб
Для цього рецепту знадобиться зрізати з качанів півкіло зерен. Щоб це зробити, потрібно качани вимити, скласти в ємність для варіння і залити водою, в якій розчинена лимонна кислота (чайна ложка на літр води). Варити 15 хвилин після закипання, потім перекласти в холодну воду, вийняти і зібрати зерна.
На дно банки (0,5 л) покласти сіль та цукор по 1 ст.л., влити стільки ж оцту (9%), кинути гвоздику або пару горошків перцю. Насипати зерна, але так, щоб вони займали 2/3 банки. Якщо заповнити тару до верху зернами, у них залишиться багато повітря, що негативно позначиться на зберіганні.
Банки з кукурудзою залити кип’ятком і стерилізувати 20 хвилин. Закатати.
Маючи вдома такі заготівлі, не захочеться більше купувати кукурудзу в магазині. Адже домашня кукурудза набагато смачніша і корисніша