7 Серпня, 2025
Найулюбленіша заготівля на зиму. Як це смачно, обожнюю її на чорному хлібі.

Найулюбленіша заготівля на зиму. Як це смачно, обожнюю її на чорному хлібі.

Коли починається літо – чекаю, не дочекаюся, коли почну її готувати.  Процес не швидкий, але не складний. Смак шикарний! Цю ікру я можу хвалити нескінченно. Її я повторюю з року у рік, всім до смаку. Але є при їхньому приготуванні щось особливе, розповім.

Спробуйте приготувати бодай маленьку, на 1 кг баклажанів, порцію. Готуємо!

Нам знадобиться:

Баклажани – 1 кг
Цибуля – 400 гр
Перець солодкий – 400 гр
Морква – 300 гр
Помідори – 400 гр
Гострий перець – за смаком
Сіль – 1 ст.л з неб.
Цукор – 1 ст.л без гірки
Вода – 70 мл + 1 ч.л томатної пасти
Соняшникова олія для смаження
Покроковий рецепт приготування:
Рецепт дам на 1 кг баклажанів, для зручності. Готую завжди, звісно, більше!

Баклажани завжди чищу та нарізаю їх невеликим кубиком. На сковороду наливаю трохи олії. Викладаю баклажани, солю їх до смаку. Обсмажую їх до легкої золотистості. Коли готую багато ікри (соте), обсмажую їх у кілька разів або на кількох сковорідках.

Поки обсмажуються баклажани, готую інші овочі. Беру 400 г цибулі, нарізаю її невеликими шматочками. На невеликій кількості олії обсмажую її до золотистості. Тепер перець солодкий, бажано червоний, 400 г. Нарізаю його і теж трохи обсмажую.

Дивовижний смак у смаженого перцю. Саме під час обсмажування він розкриває свій аромат. Ранкова яєчня у нас майже завжди з ним, дуже смачно.

Далі морква. Беру її 300 р. Тру на великій тертці і злегка обсмажую. А оскільки морква капризний овоч у заготовках, додаю мл 50 води і під кришкою протушкую її до готовності. Так буде надійніше!

Ну і помідори, 400 г. Роблю на них надрізи хрест на хрест. Заливаю окропом хвилин на п’ять, потім знімаю шкірку.

Нарізаю їх невеликими шматочками, викладаю на сковороду і злегка обсмажую.

Якщо хочете приготувати цю заготівлю трохи пікантніше, додайте гострого перцю.

Далі додаю до помідорів усі обсмажені овочі. Цибуля, морква, перець, баклажани.

Кладу 1 ст.л солі з невеликою гіркою (на мій смак), 1 ст.л цукру без гірки.

У 70 мл води розводжу 1 ч.л томатної пасти та додаю до овочів. Перемішую, накриваю кришкою і тушку 35 хвилин на помірному вогні. Не забуваю перемішувати. Звісно, треба спробувати! Комусь солі мало, комусь цукру, додайте, якщо що.

Гарячою розкладаю ікру у стерилізовані банки. Закриваю стерильними кришками. Все готово! Вийшла 1 півлітрова банка та дві по 650 мл. Зберігати їх можна в будь-якому зручному для вас місці. Головне, протушкувати та гарячою розкладати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *