Інгредієнти:
- 1,5 кг. помідор
- 100 г цукру
- 40 г солі
- 2 ст. л. томатної пасти
- 200 мл. олії
- 1 кг. болгарського перцю
- 1 кг. відвареної квасолі
- 70 г 9% оцет
Приготування:
Помідори завжди беру найчервоніші, щоб салат був яскравий і апетитний. У мене є різні: і насичено-червоні, і більш світлі, осінні. Хтось пропускає їх через м’ясорубку з великою решіткою, але я люблю нарізати дрібними кубиками – так салат виходить красивіший.
Перекладаю їх у велику каструлю. Додаю цукор, сіль, томатну пасту, олію Добре все перемішую й ставлю на плиту. Як тільки закипить – тушу 10 хвилин
Поки помідори тушкуються, беруся за солодкий перець. Підійде будь-який – червоний, жовтий, зелений, а якщо буде різнокольоровий, то консервація вийде просто святкова. Я перець спочатку розрізаю, видаляю насіння і хвостик, мию та обсушую. Усього мені знадобиться 1 кг уже очищеного перцю. Нарізаю його соломкою або півкільцями – залежно від розміру стручків. Великі перці ріжу на чверть кільця
Через 10 хвилин після закипання помідорів додаю до них перець і добре перемішую. Тепер із моменту закипання тушкую ще 5 хвилин.
Поки овочі тушкуються, дістаю головну зірку салату – квасолю. Я завжди заздалегідь замочую її на добу, а через 12 годин міняю воду. Потім варю приблизно 30 хвилин – орієнтуюся за тріщинкою на квасолі: з’явилася – значить, готова. Недоварена тут не підійде, бо салат повинен бути ніжний, а не хрумкий
Додаю у каструлю варену квасолю і оцет, одразу все перемішую. Із моменту закипання тримаю салат на вогні ще 5 хвилин – і можна розкладати по банках.

Банки й кришки у мене завжди стерильні. Переливаю салат у банки до самого верху, накриваю стерильною кришкою, щільно закручую й перевертаю догори дном. Можна вкрити рушником, а можна й залишити так остигати. Із цієї кількості інгредієнтів виходить приблизно 3,5 літра салату – три великі банки та ще пів літра «на пробу» до вечері. Салат виходить густий, ароматний, ситний і дуже смачний.
