17 Серпня, 2025
Абсолютно всі продукти для заправки вже є у вас. Шалена борщова заправка – закриваю тільки так: взимку борщ готую 15 хвилин.

Абсолютно всі продукти для заправки вже є у вас. Шалена борщова заправка – закриваю тільки так: взимку борщ готую 15 хвилин.

Борщова заправка на зиму по-українськи – це те, що є в коморі у будь-якої господині, яка себе поважає. Набагато легше одразу влітку, поки є сезонні овочі, зробити собі заготовки, ніж потім узимку купувати все втридорога і готувати з нуля.

Борщова заправка на зиму класична

Така заготівля для першої страви дуже смачна, робиться швидко і легко, зате взимку полегшить приготування борщу.

Інгредієнти

  • кілограм помідорів, цибулі, капусти, буряка;
  • два кілограми моркви;
  • дві з половиною столових ложки солі;
  • півсклянки цукру;
  • склянка рослинної олії.
  • третина склянки 9% оцту.

Борщова заправка готується дуже швидко – нарізаємо шматочками помідори та цибулю, капусту шаткуємо. Моркву та буряк тремо на тертці. Усі овочі, крім буряка, викладаємо в каструлю, додаємо сіль, цукор і олію. Перемішуємо, доводимо до кипіння. Чекаємо, поки маса 10 хвилин покипить, потім додаємо буряк і оцет, кип’ятимо ще 7 хвилин. Розкладаємо в стерилізовані банки й закатуємо. Усе – борщова заправка на зиму з капустою та буряком готова

Борщова заправка на зиму – простий рецепт із перцем

Другий варіант заправки – шикарна ароматна заготовка з болгарським перцем, запашним і чорним перцем.

Інгредієнти на каструлю 24 літри:

  • три з половиною кілограми буряка;
  • два кілограми моркви;
  • півтора кілограма перцю;
  • три кілограми помідорів;
  • два кілограми цибулі;
  • три гранованих склянки соняшникової олії;
  • чайна ложка лимонної кислоти;
  • п’ять столових ложок солі;
  • чотири столові ложки цукру;
  • двадцять горошин запашного перцю;
  • чайна ложка чорного перцю горошком;
  • шість лаврових листків;
  • склянка води;
  • сто п’ятдесят мілілітрів оцту 9%.

Буряк і моркву натираємо на тертці, перець нарізаємо соломкою. Помідори позбавляємо шкірки і ріжемо довільно, цибулю ріжемо так, як зазвичай на борщ. Викладаємо цибулю в глибоку сковорідку або каструлю, пасеруємо на олії до золотистого кольору 10-15 хвилин. Перекладаємо цибулю у велику каструлю, туди ж викладаємо всі інші овочі, заливаємо олією і всипаємо лимонну кислоту. Якщо овочі сухі, можна додати склянку води, але це не обов’язково.

Читайте також:

Ставимо каструлю на плиту, вмикаємо найслабший вогонь і прогріваємо, поки не з’явиться сік. Потім вмикаємо вогонь сильніший і доводимо до кипіння. Коли закипить, знову зменшуємо вогонь і тушкуємо 15 хвилин, помішуючи. Солимо, цукруємо, додаємо запашний і чорний перці. Перемішуємо, накриваємо кришкою. Чекаємо, поки закипить знову, а потім варимо на маленькому вогні 45 хвилин. Перемішуємо, щоб овочі не підгоріли. У самому кінці вливаємо оцет, додаємо лавровий лист, перемішуємо і чекаємо, коли закипить. Розливаємо киплячу масу по стерилізованих банках, закриваємо кришками.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *