19 Серпня, 2025
Помідори «Господинька» — на базарі розлітаються за годину. Не рецепт, а золото.

Помідори «Господинька» — на базарі розлітаються за годину. Не рецепт, а золото.

Сьогодні хочу поділитися з вами перевіреним рецептом маринованих помідорів. Ці помідори виходять ніжно-солодкуваті, а маринад — просто пальчики оближеш. Я завжди його беру потім навіть як соус чи підливку, настільки він смачний.

Інгредієнти:

  • помідори (щільні, не перестиглі й без пошкоджень)
  • селера
  • петрушка
  • кріп
  • базилік (за бажанням)
  • цибуля (півкільцями – в деякі банки)
  • часник (зубчики – в інші банки)
  • чорний перець горошком
  • духмяний перець горошком

Маринаду (на 1 літр води, тобто на 2 літрові банки):

  • 1 л води
  • 1 ст. л солі. (кам’яна, нейодована!)
  • 4-5 ст. л. цукру (80-100 г)
  • 2 ст. л. оцту 9% (30 г)

Приготування:

Для маринування я обираю невеликі або середні помідори з міцною шкіркою, щоб вони не потріскали у банках. Головне правило — вони не повинні бути перестиглі чи пошкоджені. Гарненько перемила банки з содою.

На дно викладаю зелень. У мене сьогодні є селера, петрушка та ще трішки кропу. Минулого року я пробувала додавати базилік — теж виходило дуже ароматно, так що можна експериментувати. В одні банки я кладу півкільця цибулі, а в інші — зубчики часнику. Так буде цікавіше: одні помідори більш ніжні, інші — пікантні. Тепер беру помідори й щільненько укладаю їх у банки. Додаю по кілька горошинок чорного та духмяного перців. Якщо зелень залишається — трішки кладу і зверху.

Маринад:

У мене цього разу 7 літрових банок, тому маринад я варю з запасом — на 4 літри води. Але для зручності напишу вам пропорції на 1 літр води. Я ставлю воду з цукром та сіллю на вогонь. Коли закипить і все розчиниться — додаю оцет. Гарячим маринадом одразу розливаю по банках.

Стерилізую. Банки прикриваю кришками (не закручую), ставлю в каструлю на рушничок і доливаю воду приблизно до плечиків банок. Стерилізую з моменту закипання 5–7 хвилин.

Після цього банки закручую, перевертаю догори дном, закутую у щось тепле і залишаю до повного охолодження. От і все! Солоденькі мариновані помідорчики готові. Взимку відкриваю баночку — і на столі одразу пахне літом.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *