Дуже рятує така заготівля, якщо немає часу на приготування – це смакота! Спробуйте!
ІНГРЕДІЄНТИ:
Баклажан 4 кг
Квасоля суха 1 кг
Помідори 3 кг
Перець солодкий 1 кг
Цибуля 1 кг
Морква 1 кг
Часник 200 гр
Перець гострий 2 шт
Сіль 4 ст. ложки, або 120 гр
Цукор 12 ст. ложок, або 300 гр
Хмелі-сунелі 1 ст. ложка
Уцхо-сунелі (пажитник) 1 ст. ложка
Оцет 9% 200 мл
Олія 200 мл
Каструля 12 літрів
Виходить 10,15 літрів: 4 банки по 700 мл, 7 банок по 550 мл та 7 банок по 500 мл
Приготування:
- Баклажани 4 кг нарізаємо досить великим кубиком.Ідеї для баклажанних закусок
Посипаємо їх сіллю 2 ст. ложками. Перемішуємо, щоб сіль рівномірно розподілилася. Баклажани просоляться і з них вийде зайва рідина, доки відставляємо.
- Помідори 3 кг нарізаємо на часточки, видаливши плодоніжку. Пропускаємо помідори через м’ясорубку.
- Інші овочі беремо по кілограму у вже очищеному вигляді.
Моркву нарізаємо вузькою соломкою, можна натерти на тертці для корейської моркви.
Перець нарізаємо в такт моркви соломкою. Цибулю нарізаємо не дуже крупно.
- Баклажани виділили сік перекладаємо їх у друшляк і віджимаємо.
За бажанням баклажани можна додатково промити під проточною водою, щоб змити насіння і віджати.Ідеї для баклажанних закусок
- У широку каструлю з товстим дном наливаємо олію третину від 200 мл і добре розігріваємо. Обсмажуємо баклажани на максимальній потужності в 2 заходи по 10 хвилин. Перекладаємо їх у миску.
- Виливаємо олію, що залишилася і обсмажуємо цибулю 5 хвилин. Всипаємо моркву, тушимо все разом пару хвилин.
Додаємо перець та томати. Попередньо кип’ятимо їх 10 хвилин.
Всипаємо сіль 4 ст. ложки та цукор 12 столових ложок.
Додаємо 1 столову ложку хмелі-сунелі та 1 столову ложку уцхо-сунелі або пажитник. Все з’єднуємо та доводимо до кипіння.
- Квасолю взяла червону, заздалегідь замочила на ніч у холодній воді. Добре промила та відварила з моменту закипання води 30 хвилин. Дала охолонути у цій рідині. Перекладаємо квасолю до овочів та перемішуємо.
- Додаємо баклажани, все з’єднуємо. Тушимо під кришкою з моменту закипання 30 хвилин.
- Часник 200 грамів та гострий перець, беремо до смаку. Подрібнюємо блендером. Кладемо в салат, вливаємо оцет 9% 200 мл. Все з’єднуємо та тушимо під кришкою 5 хвилин.Свіжі салати
- Розливаємо салат по стерилізованих банках. Каструлю з плити не знімаємо до останньої банки. Накриваємо прокип’яченими кришками і закручуємо.
Банки перевертаємо на кришки, накриваємо теплим пледом і залишаємо остигати. Виходить трохи більше 10 літрів.
Зберігатися такий салат за кімнатної температури