Наприкінці помідорного сезону із найменших зелених помідорів я готую і ось ці “оливки”. Такі помідори, а це не чері, вже не дозріють, а от у салати та маринади їх прилаштувати – наймиліша справа.
Нині навіть на ринках та в магазинах продають зелені помідори. Як смачно можна приготувати з них ікру або замаринувати-заквасити знають усі, хто пробував ще консервовані зелені помідори, які продавали в магазинах за часів союзу.
Люблю цей рецепт за те, що готується по ньому заготівля швидко та просто, надійна у зберіганні, смачна та пікантна. Та й продукти будуть потрібні найпростіші, хіба що лимон здасться незвичайним тут.Кулінарні рецепти
Інгредієнти:
Розраховано на 3 баночки об’ємом 0,5-0,55 л.
850 грам найдрібніших зелених помідорів
3 зубчики часнику
1 невеликий лимон або 1/2 великого лимона
1 невелика червона цибулина або 1/2 великої цибулини
Приготування:
Банки та кришки повинні бути попередньо простерилізовані. Помідори мию, обов’язково вирізаю чорні цятки або інші пошкодження, і наколюю в районі плодоніжки простою зубочисткою.
У каструлю з широким дном наливаю воду, кип’ячу та бланширую підготовлені помідори 2 хвилини. Гарячі помідори відкидаю на друшляк і ложкою розкладаю їх по банках.
На дно банок кладу кружечок лимону без кісточок і кружечок цибулі. Часник можна нарізати на часточки, а можна покласти цілий зубчик. У банки додаю ще небагато цибулі та четвертинку лимонного кружечка.
А на плиті вже закипає маринад.
Інгредієнти для маринаду:
550 мл води
2 ст. л. цукру (з гіркою)
1 ст. л. солі (з гіркою)
1 ст. л. насіння кропу
2 ст. л. оливкової олії
50 мл столового оцту 9%
1 лавровий лист
2 бутони гвоздики
Спочатку доводжу до кипіння воду із сіллю, цукром, насінням кропу та лавровим листом із гвоздикою. Як тільки розсіл закипить, додаю олію. Знову доводжу до кипіння та вливаю оцет.
Заливаю киплячим маринадом помідори, прикриваю стерильними кришками і стерилізую в слабко киплячій воді банки з помідорами 15 хвилин.
Банки виймаю, герметично закручую, перевертаю на кришку і загортаю чимось теплим. Залишаю банки з помідорами у такому вигляді приблизно на добу.
Помідори прибираю на зберігання у темне місце. Вони чудово зберігаються при помірній (не африканській) кімнатній температурі. Помідори можна буде пробувати лише за місяць-півтора. Перед подачею їх краще охолодити