Неймовірно смачні помідори з виноградом на зиму.
Складові:
Помідори
Виноград
Часник – 2 зубчики в кожну банку.
Листя вишні або смородини.
Базилік.
Петрушка і кріп.
Чорний перець горошком – 8-10 шт. в кожну баночку.
Для маринаду:
Розрахунок на 1 банку 3 літри або 2 банки по 1,5 літра. Вода використовується зливна з банок.
Цукор – 4 ст. ложки.
Сіль – 1 ст. ложка з гіркою.
Оцет 9% якщо банку 3 л. то 50 мл; якщо 2 банки по 1,5 л. то в кожну банку по 25 мл оцту.
Спосіб приготування:
- Банки заздалегідь простерилізувати, а кришки прокип’ятити. На дно кожної баночки відправити чорний перець горошком (8-10 шт. у кожну баночку), по 2 зубчики часнику, листя чорної смородини або листя вишні, петрушку, базилік і кріп.
- У кожному помідорі, біля плодоніжки, зробити зубочисткою кілька надколів. Заповнити ними банки до середини. Потім зробити шар з винограду і знову укласти помідори. Зверху укласти виноград темного кольору.
- Заповнені банки залити крутим кип’ятком до самого верху. Прикрити кришками і залишити на 15 хвилин. Через зазначений час злити з банок воду в каструлю.
- Маринад. Розрахунок на 2 банки по 1,5 літра. У каструлю відправити 4 ст. ложки цукру і 1 ст. ложку з гіркою солі. Ретельно розмішати. Після закипання варити 3 хвилини.
- У кожну банку влити 25 мл. оцту 9%. У кожну банку доверху залити киплячий маринад. Щільно закрити кришками. Перевернути банки кришками вниз і вкрити теплою ковдрою до повного охолодження.
Можна зберігати при кімнатній температурі.
Смачного!