Квашені помідори – це смачна та проста альтернатива маринованим заготовкам. Тут не потрібен оцет і стерилізація, все готується дуже легко, а результат тішить насиченим смаком та апетитним ароматом.
Інгредієнти (на 3-літрову банку)
Помідори (середні, щільні) – 1,8-2 кг
Вода – 1,5 л
Сіль (кам’яна, не йодована) – 2 ст. ложки з гіркою
Цукор – 1 ст. ложка (за бажанням)
Часник – 4-5 зубчиків
Кріп (парасольки або стебла) – 1-2 шт.
Листя вишні та смородини – по 2-3 шт. (за бажанням)
Гострий перець – невеликий шматочок (за смаком)
Перець чорний горошком – 5-7 шт.
Лавровий лист – 1-2 шт.
Покроковий рецепт приготування страви:
Банку ретельно вимийте, можна обдати окропом (стерилізувати необов’язково). На дно покладіть листя, кріп, часник, спеції та лавровий лист.
Помідори добре вимийте. Якщо шкірка щільна, проколи їх зубочисткою біля плодоніжки – так вони швидше просочаться і не потріскаються. Укладіть плоди в банку, чергуючи із зеленню та спеціями.
У 1,5 літрах кип’яченої води розчиніть сіль та цукор. Коли розсіл трохи охолоне, залийте ним помідори до самого верху. Закрийте капроновою кришкою.
Залишіть банку при кімнатній температурі на 3-5 днів, поставивши її на тарілку (може з’являтися піна та трохи розсолу). Після закінчення бродіння заберіть заготовку в прохолодне місце – в підвал або холодильник.
Вже через 5–7 днів помідори будуть готові до вживання. У холодильнику чи льоху вони зберігаються до 1–2 місяців.
Для більш пікантного смаку додайте шматочок хрону або трохи пекучого перцю.
Бажаєте м’який смак? Замість цукру можна покласти кілька часточок яблук.
Щоб збільшити термін зберігання до зими розсол можна злити, прокип’ятити і знову залити помідори.
В результаті у вас вийде ароматна, вітамінна і дуже смачна закуска, яка ідеально доповнить обід або вечерю і подарує смак літа навіть у холодну пору року