Щоб овочі в готовому салаті залишалися щільними, овочева суміш із сіллю та цукром повинна настоятися від 12 до 24 годин. Тому я почала готувати їх напередодні: ретельно вимила, прибрала все зайве та нарізала. Мені знадобилося:
1,5 кг твердих зелених помідорів;
по 0,5 кг цибулі та моркви;
0,5 кг дуже стиглого червоного болгарського перцю.
Важливо! Дуже важливо грамотно нарізати овочі для цього салату, тоді при подальшому гасінні вони не перетворяться на м’яку кашу, а привабливо виглядатимуть і навіть апетитно похрумтять на зубах. Я діяла за правилами.
- Помідори розділила навпіл уздовж (від плодоніжки до носика). Кожну половину нарізала пластинками завтовшки приблизно 5 мм, також уздовж плода.
- Перці нарізала тонкими брусочками вздовж (ось їх раніше не додавала).
- Цибулю, вона у мене велика, розділила на четвертинки кілець.
- Моркву натерла на корейській тертці (можна нарізати її соломкою вручну, але звичайну тертку не слід використовувати).
Все це я склала у великий казан (годиться і каструля), додала 100 г цукру і 30 г солі, обережно перемішала руками, накрила кришкою і відправила в холодне місце, сказавши майбутньому салату: «До завтра!»
У холодильнику мої овочі перебували 18 годин. Вони за цей час потоваришували, не втративши своєї привабливості. Я влила в овочеву суміш заправку зі 100 мл нерафінованої олії та однієї чайної ложки оцту (70%), поставила на вогонь і довела до кипіння. Тільки після закипання вміст казана акуратно перемішала і гасила 10 хвилин, зменшивши вогонь. У цей період важливо було утриматися від додаткового перемішування.
Після закінчення зазначеного часу в казан додала 5 лаврових листочків, кілька горошин чорного перцю та невелику дрібку насіння кропу. Перемішала та гасила ще 5 хвилин. Киплячий салат розклала по стерильним гарячим банкам, закатала і помістила під шубу до остигання.
Вийшло у мене три баночки по 0,65 л, одна півлітрова і залишилася зовсім невелика порція на пробу. Вона зіграла «фатальну» роль: з’ївши цю пару ложок салату з хлібом, ми дружно вирішили відкрити меншу банку до вечері, що й зробили. Тож доведеться мені, схоже, заготовляти ще порцію салату та побільше