9 Жовтня, 2025
Бурштинове варення з груш із лимоном і гвоздикою – аромат затишку в кожній ложці.

Бурштинове варення з груш із лимоном і гвоздикою – аромат затишку в кожній ложці.

Ідеально до чаю, млинців, тостів і як подарунок рідним!

Покроковий рецепт приготування страви:

  1. Підготовка груш

Вибирайте щільні, ароматні груші – краще за сорти «Дюшес» або «Конференція».

Наріжте на четвертинки, видаліть серцевину.
Великі часточки ще на 2-4 частини.
Шкірку не зрізайте – вона допомагає зберегти форму.

  1. Підготовка лимона

Ретельно вимийте і обдайте окропом.
Наріжте кружечками або кубиками.
Видаліть кісточки і за бажання білу цедру, вона може дати гіркоту.

  1. Шаруємо грушу та лимон

У тазі чи великій каструлі викладіть інгредієнти шарами: груші, лимон, цукор.

Зверху засипте залишок цукру.
Накрийте кришкою і залиште на ніч – щоб груші пустили сік.

  1. Варимо у 3–4 підходи

Кип’ятіть на середньому вогні 6-8 хвилин.

Остудіть повністю.
Повторіть ще 2-3 рази. Так варення стане прозорим і «цукатним».

  1. Додаємо гвоздику

На фінальному етапі кип’ятіння киньте бутони гвоздики.

Варіть ще 8-10 хвилин на мінімальному вогні.

  1. Закатування

Розлийте варення у стерилізовані банки.
У кожну банку додайте 1-2 бутони гвоздики.
Закрийте сухими кришками та остудіть при кімнатній температурі.
Зберігайте варення в темному і прохолодному місці – комора або шафа підійдуть чудово.

Важливо: не закривайте гарячі банки щільно – дайте охолонути спочатку!

Насолоджуйтесь! Це варення подарує тепло навіть у найхолодніший вечір і стане маленькою баночкою щастя на вашій кухні.

Ось що нам знадобиться (на 3 літри варення):
Груші (тверді, не перестиглі) – 4 кг

Цукор – 2 кг
Лимон – 1-2 шт. (приблизно 300 г)
Гвоздика – 10-12 бутонів
Лимонний сік – за смаком (за бажанням)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *