12 Травня, 2025
Корисна кропива – сезон починається. Якраз час зробити запаси.

Корисна кропива – сезон починається. Якраз час зробити запаси.

Зараз, кропиву можна використовуватися не тільки як цінну харчову рослину. Саме зараз її потрібно заготовлювати про запас!

Трохи дивно, що про кулінарне використання кропиви, її смак і корисність зараз матеріалів багато, то ось про те, що саме час кропиву не тільки їсти, але і заготовлювати — не дуже.

А адже саме зараз, ще молоду кропиву потрібно сушити на вітамінно-мінеральну добавку до їжі, яка буде допомагати нам весь осінньо-зимовий, і, особливо ранньовесняний сезони.

Зараз здається, що до жовтня-листопада — ціла вічність. Але літо пролітає швидко, а сезон молодої кропиви — ще швидше.

Кропива вже підросла, і для сушки «вітамінної кропиви» беремо верхні 10-15 сантиметрів рослини.

А простіше — відстань між трохи зігнутими вказівним і великим пальцем.

Кропива - збираємо і готуємо вітамінну добавку на зиму!

Тільки ви самі, ну або дуже відповідальний травник буде сушити молоду кропиву зібрану таким чином.

Врахуйте, що молода кропива дуже добре висушується.

Я спеціально окремо сушила 200 грам кропиви (дуже великий пучок, скоріше навіть два пучка), в результаті вийшло 60 грам сухої сировини, з якого пішло («на красу») ще грам 10-15 грубуватих стебел.

«На красу» — це в ополіскувачі для волосся та інші косметичні теми, про які поговоримо пізніше.

А ось «на вітаміни» залишаємо тільки найніжніші частини молодої кропиви.

Ніяких ступок або інших пристосувань для подрібнення не треба — правильно зібрана (верхівки) і добре просушена молода кропива легко перетирається пальцями до фракції, зручної для додавання в їжу — як сушена зелень з пакетиків.

Все, що потрібно різати або товкти — відкладайте в сторону, це теж цінна сировина, але для іншого використання.

Сушать молоду кропиву в тіні, в провітрюваному, теплому місці, час від часу ворушачи і перевертаючи.

Висушену молоду кропиву перетерти руками, і отриману подрібнену масу закрити в чистих скляних банках. Зберігати в сухому темному місці. Або можна обернути баночку щільним папером.

Кропиві в якості харчової добавки приписують багато цілющих властивостей. Але так як я її заготовлювала тільки в минулий сезон, і відповідно, можу говорити про опробування протягом одного осінньо-зимового сезону, то як смакова добавка — сушена кропива дуже навіть непогана.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *