Зараз, кропиву можна використовуватися не тільки як цінну харчову рослину. Саме зараз її потрібно заготовлювати про запас!
Трохи дивно, що про кулінарне використання кропиви, її смак і корисність зараз матеріалів багато, то ось про те, що саме час кропиву не тільки їсти, але і заготовлювати — не дуже.
А адже саме зараз, ще молоду кропиву потрібно сушити на вітамінно-мінеральну добавку до їжі, яка буде допомагати нам весь осінньо-зимовий, і, особливо ранньовесняний сезони.
Зараз здається, що до жовтня-листопада — ціла вічність. Але літо пролітає швидко, а сезон молодої кропиви — ще швидше.
Кропива вже підросла, і для сушки «вітамінної кропиви» беремо верхні 10-15 сантиметрів рослини.
А простіше — відстань між трохи зігнутими вказівним і великим пальцем.
Тільки ви самі, ну або дуже відповідальний травник буде сушити молоду кропиву зібрану таким чином.
Врахуйте, що молода кропива дуже добре висушується.
Я спеціально окремо сушила 200 грам кропиви (дуже великий пучок, скоріше навіть два пучка), в результаті вийшло 60 грам сухої сировини, з якого пішло («на красу») ще грам 10-15 грубуватих стебел.
«На красу» — це в ополіскувачі для волосся та інші косметичні теми, про які поговоримо пізніше.
А ось «на вітаміни» залишаємо тільки найніжніші частини молодої кропиви.
Ніяких ступок або інших пристосувань для подрібнення не треба — правильно зібрана (верхівки) і добре просушена молода кропива легко перетирається пальцями до фракції, зручної для додавання в їжу — як сушена зелень з пакетиків.
Все, що потрібно різати або товкти — відкладайте в сторону, це теж цінна сировина, але для іншого використання.
Сушать молоду кропиву в тіні, в провітрюваному, теплому місці, час від часу ворушачи і перевертаючи.
Висушену молоду кропиву перетерти руками, і отриману подрібнену масу закрити в чистих скляних банках. Зберігати в сухому темному місці. Або можна обернути баночку щільним папером.
Кропиві в якості харчової добавки приписують багато цілющих властивостей. Але так як я її заготовлювала тільки в минулий сезон, і відповідно, можу говорити про опробування протягом одного осінньо-зимового сезону, то як смакова добавка — сушена кропива дуже навіть непогана.