11 Грудня, 2024
Сиплю 1 стoлову ложку цього в купу оcіннього листя – і отpимую супер добpиво на цілий рік: не поpада – скаpб

Сиплю 1 стoлову ложку цього в купу оcіннього листя – і отpимую супер добpиво на цілий рік: не поpада – скаpб

Не обов’язково купувати дороге добриво в агромагазині для своїх рослин, адже воно буквально є під вашими ногами.

Розповідаємо, як використати опале листя в якості підживлення.

Досвідчені садівники завжди використовували осіннє листя як добриво.

Цей “дідівський” спосіб перевірений часом, а органіка завжди краща за хімію.

Природно, для покращення удобрювального ефекту є кілька хитрощів та добавок, які роблять листя справжньою потужною силою.

Садівники зазвичай використовують листя кількома способами: у приготуванні компосту, перегною, мульчі та золи.

Трохи розповімо про кожен вид добрива.

Компост роблять у купі чи ямі. Восени листя складають в одне місце, періодично ворушать і перемішують, щоб забезпечити доступ кисню.

Якщо листя з різних дерев багато, бажано полити компостну купу рідиною з вмістом азоту, наприклад, сечовиною.

Перегній з листя отримують у великій ємності. Якщо такої немає, можна використовувати мішки, тільки обов’язково з доступом повітря.

Листя необхідно скласти якомога щільніше та залишити в місці з підвищеною вологістю. Процес приготування не швидкий, але через пару років воно перетвориться на цінний перегній.

Іноді листя не можна використовувати для компосту чи перегною, якщо є підозра, що воно заражене. У такому випадку краще спалити його й отримати золу, яку можна вносити в ґрунт під час перекопування городу.

Листя також можна використовувати як мульчу. Намокле листя укладається на грядки, утворюючи захисну ковдру для ґрунту. Воно захищає землю від промерзання, випаровування вологи та втрати поживних речовин.

Осіннє листя — справжній подарунок для садівника, який потрібно грамотно використати.

Тож обов’язково не гайте часу, а слідуйте нашим перевіреним рекомендаціям. Бажаємо успіхів на присадибній ділянці чи дачі!

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *