12 Травня, 2025
Як правильно заготовити листя малини на зиму для чаю

Як правильно заготовити листя малини на зиму для чаю

Багато хто вживає пакетований чай, але в ньому містяться барвники та консерванти.

Фахівці стверджують, що регулярне вживання такого чаю негативно впливає на стан здоров’я.

Краще використовувати натуральний чай, який виготовлений з листя малини.

Як збирати та заготовляти листя малини
Садівники рекомендують збирати листя малини після розпускання бруньок. Збір листя зазвичай проводять на початку червня. У цей період активно формуються стебла, тому сировина має добру цінність. Якщо збирати листя в період цвітіння кущів малини, то це позначиться на врожайності.

Збір листя зазвичай здійснюють вранці. Найбільш цінним вважається молоде листя. Заготовляти старе листя не слід, тому що в них міститься менше корисних компонентів. Листя легко ушкоджується, тому потрібно діяти обережно.

Процес сушіння листя
Висушування листя – це ще один важливий етап у процесі заготівлі. В результаті цього можна припинити окислення та знизити вологість сировини. Досвідчені дачники рекомендують відповідально підійти до цього процесу, оскільки від нього залежить термін зберігання листя. Процес сушіння складається з наступних етапів.

Підготовка. Листя промивають водою і позбавляються пожовклих екземплярів. Після цього їх викладають на паперовий рушник.

Сушка. Листя розкладають у прохолодному приміщенні. При цьому важливо уникати потрапляння сонячних променів.
Перевірка готовності. Сушіння листя в середньому займає близько 5 днів. Якщо вони втратили свою пружність або стали надто м’якими, можна приступати до процесу ферментації.
Не слід забувати про ферментацію листя малини. Цей процес вважається важливим, оскільки дозволяє крохмалю розпастися на цукор. Зовнішній вигляд та аромат насамперед залежить від тривалості ферментативного окислення. Фахівці виділяють 3 ступені ферментації. Середній період ферментації становить близько десяти годин

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *